Turvallisuuskeskiö Vapauden vastakappale on vastuullisuus

Viikon turvallisuuspoliittinen kysymys

Kysymys kuuluu, olisiko Suomi EU-maiden ja Naton rintamassa tukemassa Baltiaa sotilaallisesti, jos tilanne siellä kärjistyy ja syöksytään ojasta allikkoon?

Tieto lisää tuskaa:

Suomi on ratifioinut Euroopan Unionin Lissabonin sopimuksen turvalausekkeen, solminut puolustusyhteistyösopimuksen mm. Ison-Britannian kanssa ja isäntämaasopimuksen Naton kanssa.

EU:n turvallisuuspolitiikalla on Suomelle vahva poliittinen ja periaatteellinen merkitys, koska Lissabonin-sopimukseen sisältyvä lauseke keskinäisen avunannon velvoitteista eli niin sanotut turvatakuut velvoittavat nimenomaan jäsenvaltioita

Koska Suomella ei ole Nato-jäsenyyden turvatakeita, Suomen puolustusvoimat halutaan pitää vahvoina. Näin kynnys hyökkäykseen Suomea vastaan pysyy korkeana, ja Suomi säilyy houkuttelevana turvallisuuspoliittisena yhteistyökumppanina.

Jos Suomi itse toivoo kriisitilanteessa saavansa apua, niin vastavuoroisuuteen tulee sitoutua jo ennakolta.

On siis tuskin sattumaa, että presidentti Niinistön Kultaranta-keskustelujen teemana tänä kesänä on tulevaisuus niin turvallisuuden, politiikan kuin taloudenkin näkökulmasta. Paikalle saapuvat EU:n ja Naton edustajat, mm. EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini, Naton apulaispääsihteeri Rose Gottemoeller sekä Norjan ulkoministeri Börge Brede.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yhtenä EU:hun liittymisen perusteluna pidettiin jäsenyyden turvallisuuspoliittista merkitystä. Nyt Suomen 5. kolonna tekee kaikkensa, jotta Suomi jäisi myös EU:n puitteissa täysin yksin. Hävettää olla tällaisen maan kansalainen.

Tapio Lehtimäki

EU:n puitteissa Suomi on turvallisuuspoliittisessa mielessä jo täysin yksin. Jos nimeltä mainitsematon itänaapuri hyökkäisi maahamme, minkä EU-maan uskoisit ensimmäisenä rientävän apuumme?

EU on talous- ja Nato sotilasliitto. Turvatakuiden hakeminen ensin mainitusta on kuin eksyisi ruokakauppaan, vaikka pitäisi poiketa aseliikkeeseen. Siinä mielessä olemme siis aivan väärässä kerhossa mitä suvereniteettimme turvaamiseen tulee.

Koska Naton viides artikla ei ole vielä saanut tulikastettaan, kukaan ei tiedä miten kävisi tosipaikan tullen - ja mikäli jopa Naton turvatakuut voidaan kyseenalaistaa, niin EU:n takuita ei kannata ottaa edes puheeksi.

Eli paras investointi turvallisuuteen olisi satsata rahaa omaan rautaan sekä sotilaalliseen osaamiseen ja kenties myös pistää jäsenhakemus (tällä kertaa siihen oikeaan klubiin) vetämään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miltäs meistä tuntuisi jos muut eu-maat keskustelisivat että suomalaiset ovat niin keljuja että mitään turvalausekkeita tai sopimuksia ei tulisi noudattaa hädän hetkellä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehti rakentaa asetelmaa Sauli Niinistö ja persut vastaan Erkki Tuomioja, Vasemmistoliitto ja "osa keskustalaisista." Tällainen vastakkainasetteluista kertominen on suomalaisesta ulkopolitiikasta keskusteltaessa jokseenkin kerettiläistä. Sauli Niinistö ripitti Iltalehteä jo viikonloppuna, joten ehkä tämä menee vielä samojen nuhteluiden alle.

http://m.iltalehti.fi/politiikka/20170510220013043...

Toimituksen poiminnat